Forgot Password Register

Malaysia Terbelit Utang, Netizen Gagas Penggalangan Dana Online

Malaysia Terbelit Utang, Netizen Gagas Penggalangan Dana Online Bendera Malaysia. (Foto: Pixabay)

Pantau.com - Seorang warga Malaysia Nik Shazarina Bakti (27), melakukan aksi penggalangan dana secara online karena prihatin dengan utang negara yang mencapai RM1 triliun.

Inisiatif kutipan dana awam "Please Help Malaysia!" itu diwujudkan sebagai usaha mendapatkan bantuan keuangan daripada orang banyak untuk sama-sama membantu menyelesaikan utang tersebut.

Usaha yang dirintis Nik Shazarina Bakti tersebut walaupun secara tidak resmi berhasil menarik perhatian netizen yang turut prihatin dengan masalah negara Malaysia.

Baca juga: Demi Bayar Utang Malaysia, Mahathir Bakal Potong Gaji Menteri

Melansir laman gogetfunding.com ini berhasil mengumpulkan USD633 atau RM14.463. Sementara target yang akan dicapai sebanyak USD100 ribu dolar AS (RM398,100) hingga 31 Juli mendatang.

Wanita alumni sarjana hukum dari University of London ini turut meletakkan potongan ayat yang mengimbau kembali kenangan manis tatkala rakyat Malaysia dahulu mengizinkan Tunku Abdul Rahman ke London untuk memperoleh kemerdekaan negara.

Baca juga: Serius Bongkar Skandal 1MDB, Mahathir Mohamad Bentuk Tim Khusus Investigasi

Nik Shazarina menjelaskan bahwa semua kutipan dana tersebut akan disalurkan kepada Pemerintah Malaysia melalui Kementerian Keuangan.

Anak Mahathir Mohamad, Marina Mahathir melalui Facebook memuji tindakan Nik Shazarina dan berharap masyarakat untuk sama-sama membantu galangan dana tersebut.

"Saya percaya saya seorang aktivis untuk kepentingan umat manusia," ujar Nik Shazarina.

Share :
Komentar :

Terkait

Read More