
Pantau.com - Penyanyi ternama Malaysia AM Saleem Abdul Majeed atau Saleem (56) meninggal dunia di ICU Pusat Perubatan University Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras, Kuala Lumpur, Minggu (14/10/2018).
Kabar meninggalnya penyanyi yang pernah berduet dengan Krisdayanti di Istana Budaya beberapa waktu lalu dibenarkan oleh istrinya Juriah Julia Bachok.
Penyanyi Grup Iklim ini dirawat di Rumah Sakit PPUKM setelah kecelakaan di Jalan Tola Grand Saga pada 20 September lalu.
Baca juga: Kamboja Garap Warga Timur Tengah Jadi Incaran dengan Cara Ini
Dalam kejadian tersebut, ia sedang menaiki sepeda motor ditabrak sebuah kendaraan dari arah belakang yang mengakibatkan sembilan tulang rusuknya patah dengan satu darinya membuat paru-paru cidera.
Jenazah Saleem akan dibawa ke Suaru As Syakirin Bukit Mahkota, Cheras, untuk disembahyangkan dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara.
Bersama-sama Grup Iklim, Saleem popular dengan lagu-lagu seperti Suci Dalam Debu, Bukan Ku Tak Sudi dan Selamat Tinggal Penderitaan.
"Salam duka cita buat keluarga AM Saleem Abdul Majeed. Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah. Semoga roh-nya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman," ujar Menteri Pertahanan Malaysia yang juga Ketua Umum Partai Amanah, Mohamad Sabu dalam akun twitternya.
Baca juga: Lindungi Pohon Damar, Selandia Baru Pasang Rambu Rambu untuk Wisatawan
- Penulis :
- Noor Pratiwi